Unicable / Jess
Source: UP/DOWNLINK, jaargang 2016, nummer 12
Translation and updating in Progress..
Since december 12th 2016 OpenPLi is supporting Jess.
For those not familiar with JESS, it’s a system comparable to Unicable, but with extended capabilities (more positions, more user bands).
Users not employing Unicable or JESS equipment will experience no difference.
For users that have installed Unicable equipment, unfortunately, they will need to reconfigure their tuners. That’s due to tuner configuration having changed. It’s more logical and simpler now. In the process, we added a pile of preconfigured Unicable and JESS switches, so most users will not have to enter all user bands separately; they can now just choose the appropriate switch model.
Why it's called Jess and not 'Unicable II'?
Jultec has developed this protocol, so they have every right to call it "JESS". Then they had it standardized by CENELEC as an EN... standard (which name nobody uses because it's far too long). Also Jultec never called it "Unicable 2", that's an invention of outsiders. As previously correctly stated, the term "Unicable II" is not officially linked to the EN50607 European standard, but actually also Jultec recognizes that some manufacturers use different naming for this standard like "Unicable 2":
Erik: “Eerst een paar begrippen: SCR (Unicable/JESS) en FBC. SCR staat los van FBC. Als je een ontvanger met acht losse tuners zou hebben (als die zou bestaan), dan zou je daar met SCR precies hetzelfde mee kunnen als met een FBC tuner. Als je een FBC tuner voor SCR (= Single Cable Reception) gebruikt, dan is het niks meer en niks minder dan acht doorgeluste tuners. Waar een FBC tuner net even wat anders is dan een paar losse tuners, is als je 'm NIET als SCR tuner gebruikt. De eerste twee tuners (A en B) zijn EXACT gelijk aan een gewone tuner. Je kunt er op aansluiten wat je wilt, een enkele LNB, een simpele switch, een multiswitch, een rotor, wat je maar wilt. Zie de volgende schema’s.
De andere zes tuners (C t/m H) zijn net even wat anders. Deze tuners hebben geen eigen fysieke connectie met een kabel (LNB input). Weer de analogie met een ontvanger met acht losse tuners; moet je voorstellen dat je de eerste twee tuners met eigen kabel en dat de andere zes tuners zijn doorgelust. Dat is het principe van een FBC tuner.
Er is één verschil. Als je normaal losse tuners doorlust, dan kies je ervoor om die door te lussen naar één bepaalde andere tuner. De doorgeluste tuner zit dus "vast" op een bepaalde kabel. FBC tuners kunnen "dynamisch doorlussen". Zodra je niet 1 maar 2 kabels hebt aangesloten, dan zoekt Enigma voor elke zender die je kiest zelf uit naar welke kabel de eerst beschikbare tuner doorgelust moet worden. In het tuner-setup-scherm kun je op elk moment zien wat naar waar is doorgelust. Dat doorlussen moet je dus niet zelf doen, dat doet Enigma voor je.
Praktijkvoorbeeld. Stel ik heb twee quattro LNB's op de bekende 23.5E en 28.2E met een multiswitch er achter. Daarnaast heb ik je enkele LNB's voor minder bekeken posities. Die komen dan uit op een uncommitted switch. Je hebt op die manier dus twee kabels; op één kabel kun je 23.5E en 28.2E kijken, op de andere kabel komen de andere posities binnen.
Wat je dan doet is beide kabels aansluiten op de FBC. Tuner A configureer je als DiSEqC 4 posities (met 2 geconfigureerd, in dit geval), Tuner B configureer je als advanced, DiSEqC 1.1, uncommitted command = input 1,2,3, etc. Je kunt dan de 23.5E en 28.2E op tuner A kijken en de andere posities op tuner B. Enigma zorgt er automatisch voor dat de juiste tuner wordt gekozen.
Als je nou meer dan een transponder tegelijk gaat kijken op ofwel 23.5E en 28.2E ofwel op de andere posities, dan zou je normaal gesproken een melding krijgen van Enigma dat dat niet kan, alle tuners zijn in gebruik. Nu met de FBC tuner, gaat hij kijken wat de eerstvolgende niet-gebruikte tuner is. Meestal is dat dan C, maar als je lekker bezig bent, kan dat ook bijvoorbeeld H zijn. Dan gaat hij kijken welke input je nodig hebt, 23.5E en 28.2E of de andere posities. Dan wordt er gekeken op welke tuner die is aangesloten (A of B). Op dat moment maakt Enigma intern een doorlus van de nieuwe tuner naar tuner A of tuner B, afhankelijk van wat nodig is. Als je van die transponder af gaat, dan wordt die doorlus weer ongedaan gemaakt.
Dus, acht tuners in totaal, twee fysiek net als elke andere tuner, zes zonder fysieke input, maar dynamisch doorgelust naar tuner A of B die wél een fysieke aansluiting hebben.
En dan geldt ook de normale beperking aan doorlussen, alleen transponders in hetzelfde kwadrant kunnen over dezelfde kabel gedeeld worden. Tuner A en B, die de fysieke aansluiting hebben, geven de commando's aan de switch of LNB en die bepalen dus laag/hoog en verticaal/horizontaal. De doorlustuners (C-H) kunnen alleen daarop meeliften; als de band (laag/hoog) en de polarisatie (verticaal/horizontaal) gelijk is, hoeven er geen commando's gestuurd te worden en kan tuner A of B gewoon blijven doen wat die aan het doen is en is het geen probleem. Als de band of polarisatie verschillend is, dan is het niet mogelijk door te lussen.
Het goede nieuws is dat alle transponders van CanalDigitaal op Astra 23.5 oost dezelfde band en polarisatie hebben, dus is het voor ons best interessant. Je kunt dan met één kabel alle acht tuners van signaal voorzien en kunnen allemaal tegelijk werken. Dat alleen voor de Nederlandse zenders dus, zodra je naar een andere positie moet (Astra 19.2 oost) of een andere provider op Astra 23.5 oost, gaat dit niet meer op. Dan helpt alleen SCR (Unicable of JESS).
About SCR
SCR is een systeem op zich, het is geen LNB (of een switch). Van SCR heb je twee soorten, "Unicable" oftewel "Unicable 1" en het nieuwere "JESS" wat ook wel "Unicable 2" wordt genoemd . Het idee is hetzelfde, de mogelijkheden zijn verschillend. De basics: je sluit meerdere tuners aan op één kabel (vandaar de naam). Elke tuner krijgt een bepaalde frequentie toegewezen (de "userband": UB). De tuner geeft aan de "outdoor unit" (ODU, dat kan een LNB of een switch zijn, meestal switch) door welke frequentie die wil ontvangen, inclusief polariteit. De ODU zorgt er dan voor dat die bepaalde frequentie op de frequentie wordt doorgegeven die voor die tuner is gereserveerd (UB). De tuner staat dus altijd continu op dezelfde frequentie, de UB voor die tuner, de ODU zorgt ervoor dat de gewenste frequentie daarop terechtkomt. Afhankelijk van de ODU kun je twee tot 8 (Unicable) of 32 (JESS) UB's gebruiken en dat is dan gelijk aan het aantal tuners wat je kunt aansluiten. Deze tuners werken allemaal onafhankelijk van elkaar, omdat er niet een complete kwart band over de kabel hoeft (verticaal/horizontaal, hoog/laag). Dat betekent dat je de tuners van één of meerdere ontvangers op die manier kunt "doorlussen" zonder de gebruikelijke nadelen. FBC is daar geen uitzondering in, een FBC tuner telt hier gewoon als een rijtje doorgeluste tuners. Maar vanwege het SCR-concept kun je daar dan toch onafhankelijk frequenties mee ontvangen. En zoals gezegd, als je een ontvanger met acht losse tuners zou hebben (als die zou bestaan), zou precies net zo gelden. Unicable is destijds door Inverto bedacht en voldoet op zich nog steeds, als je maximaal 2 posities en maximaal 8 user bands over de kabel wilt doorgeven. Wil je meer posities of meer user bands, dan kom je uit bij JESS, wat later voor dat doel door Jultec is bedacht. Ik heb ervaring met Unicable- en JESS-switches en dat werkt gewoon erg goed, ik kan het aanraden. Je sluit er gewone quattro LNB's op aan, net als op een gewone multiswitch, alleen komen er niet 4/6/8/10/12/etc kabels uit maar één (soms twee of meer). Er zijn ook speciale SCR LNB's, waarbij je de LNB's zelf al doorlust, zonder dat er een switch tussen komt. Deze manier is goedkoper dan met een SCR switch, maar het geeft ook beperkingen, ik heb er zelf geen ervaring mee in ieder geval. Een Unicable switch kun je kopen voor een bedrag van ongeveer honderd euro. JESS switches zijn nog wat duurder, maar de verwachting is dat dat wel goedkoper gaat worden. Er zijn JESS LNB's, die kun je vanaf dertig euro krijgen.”
OpenPLi has implemented Jess completely. See: https://forums.openpli.org/topic/46048-announcement-jess-support/